Lato sprzyja występowaniu zatruć pokarmowych - przypomina sanepid. W upały drobnoustroje rozwijają się szybciej i zakażają surowce wrażliwe dla przetwórstwa spożywczego - jaja, mięso i mleko. Jakich zasad trzeba przestrzegać?
W czasie upałów należy odpowiednio postępować z produktami spożywczymi, żeby się nimi nie zatruć. Wystarczy przestrzegać podstawowych zasad profilaktyki.
"- Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych w Polsce są bakterie Salmonella oraz norowirusy i rotawirusy - informuje sanepid. - Ponadto częstą przyczyną zakażeń są bakterie Campylobacter, gronkowiec złocisty, pałeczka czerwonki, laseczka zgorzeli gazowej i laseczka jadu kiełbasianego, a w krajach tropikalnych - przecinkowiec cholery."
Najwięcej zatruć pokarmowych powodują nieświeże wyroby cukiernicze z dodatkiem kremów, lody przygotowywane metodą nieprzemysłową (nie z proszku), garmażeryjne sałatki jarzynowe z majonezem oraz potrawy z jaj, mięsa, ryb, ich przetwory i konserwy. Są one narażone na szybkie zepsucie ze względu na dużą zawartość wody i skład chemiczny, stanowiący dobre podłoże do rozwoju mikroorganizmów.
Poniżej przedstawiamy podstawowe zasady profilaktyki zatruć pokarmowych. Zaleca się, aby:
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz