Zamknij

Sanepid ostrzega przed zatruciami pokarmowymi

13:36, 16.07.2018 S.K Aktualizacja: 15:35, 16.07.2018
Skomentuj

Lato sprzyja występowaniu zatruć pokarmowych - przypomina sanepid. W upały drobnoustroje rozwijają się szybciej i zakażają surowce wrażliwe dla przetwórstwa spożywczego - jaja, mięso i mleko. Jakich zasad trzeba przestrzegać?

W  czasie upałów należy odpowiednio postępować z produktami spożywczymi, żeby się nimi nie zatruć. Wystarczy przestrzegać podstawowych zasad profilaktyki. 

"- Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych w Polsce są bakterie Salmonella oraz norowirusy i rotawirusy - informuje sanepid. - Ponadto częstą przyczyną zakażeń są bakterie Campylobacter, gronkowiec złocisty, pałeczka czerwonki, laseczka zgorzeli gazowej i laseczka jadu kiełbasianego, a w krajach tropikalnych - przecinkowiec cholery."

Najwięcej zatruć pokarmowych powodują nieświeże wyroby cukiernicze z dodatkiem kremów, lody przygotowywane metodą nieprzemysłową (nie z proszku), garmażeryjne sałatki jarzynowe z majonezem oraz potrawy z jaj, mięsa, ryb, ich przetwory i konserwy. Są one narażone na szybkie zepsucie ze względu na dużą zawartość wody i skład chemiczny, stanowiący dobre podłoże do rozwoju mikroorganizmów.

Poniżej przedstawiamy podstawowe zasady profilaktyki zatruć pokarmowych. Zaleca się, aby:

  • Nie spożywać surowych jaj.
  • Przed użyciem jajka umyć pod bieżącą wodą i sparzyć przez zanurzenie w wodzie o temperaturze 80-100 stopni Celsjusza przez ok. 8-10 sekund.
  • Po rozbiciu jaj koniecznie umyć ręce przed podjęciem dalszych czynności.
  • Jajka przechowywać w lodówce w wydzielonym miejscu - tak, by nie stykały się z potrawami gotowymi do spożycia i innymi surowcami.
  • Starannie myć ręce - zwłaszcza po skorzystaniu z toalety, przed przygotowywaniem i spożywaniem posiłków, po dotykaniu pieniędzy.
  • Przechowywać żywność łatwo psującą się w niskiej temperaturze (szczególnie potrawy przygotowane z majonezem, ciasta z kremem, lody, produkty rozdrobnione). 
  • Nie zamrażać powtórnie raz rozmrożonej żywności.
  • Dokładnie myć owoce i warzywa.
  • Dbać o czystość pomieszczeń i sprzętu kuchennego.
  • Kupować żywność z wiadomego i pewnego źródła, sprzedawaną w sposób higieniczny i w odpowiednich warunkach.
  • Przechowywać osobno surowce i produkty gotowe do spożycia (np. mięso i wędliny).

 

(S.K)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%