Zamknij
REKLAMA

Kamień nie tylko do pizzy. Wiele zastosowań, pyszna, domowa pizza

08:33, 23.05.2022 | .
Skomentuj

Polacy uwielbiają pizzę. W każdym mieście działają pizzerie i te, które dobrze karmią, nie narzekają na brak klientów. Jednym z popularnych sposobów przygotowania pizzy w ostatnim czasie jest pizza na kamieniu.

Kamień, dla wygody najlepiej kupić od razu z łopatką, to świetne rozwiązanie dla każdego, kto lubi pizzę. Ma ona inny smak niż z blachy, szybciej się piecze i rozwiązuje też inne problemy. A kamień można wykorzystać w innych kulinarnych celach.

Co kamień, to inna pizza

Oferta kamieni z łopatką jest szeroka. Można je kupić od ok 150-200 zł wzwyż. Natomiast kamienie różnią materiałem, z jakiego zostały wykonane i kształtem.

  • Kamień ceramiczny - popularny, tani, ale nie jest tak wytrzymały jak pozostałe. Ich zaletą jest dostępność- można je kupić w różnych sklepach. Są też lekkie.
  • Kamień granitowy - polecany do pizzy na grubszym cieście. Jest to ciężki kamień, ale bardzo wytrzymały. Łatwo się go czyści. Jego wadą jest to, że najdłużej się nagrzewa z wymienionych rodzajów. Gorzej też chłonie wilgoć, dlatego jest lepszy do pizzy na grubszym cieście.
  • Kamień szamotowy - idealny dla smakoszy cienkiej pizzy. Ma porowatą strukturę, nieco trudniej się go czyści. Ze względu na tą cechę nie ma wszechstronnego zastosowania w kuchni. Jest to głównie właśnie pizza, ale w tym sprawdza się bardzo dobrze.

Najlepszy kamień, jeśli chodzi o możliwości pieczenia na nim różnych wypieków, ciasteczek, bułeczek itd. to kamień granitowy.

Pizza z kamienia, pizza idealna?

Przygotujesz ją bez większego trudu w domu. Dla niezorientowanych w przepisie na pizzę z kamienia, wskazówki jak ją idealnie zrobić na stronie: https://www.nawolnymogniu.pl/. Szybki i bardzo smaczny przepis.

Dużą zaletą pizzy z kamienia jest czas pieczenia. Zazwyczaj wystarczy od 5 do 10 minut w piekarniku. Do momentu, aż ciasto się zarumieni. Kamień do pizzy jest też wygodnym rozwiązaniem. Pizza z blachy może stwarzać problemy przy jej wyciąganiu z piekarnika. Natomiast w przypadku kamienia zarówno nałożenie jej, jak i ściągnięcie, jest bardzo proste. Wystarczy użyć łopatki. Dlatego warto zaopatrzyć się w nią wraz z kamieniem.

Boki nie przywierają, bo nie mają do czego. Spód również nie przyczepi się do kamienia. Nie ma walki z wyciągnięciem pizza z blachy i szarpaniem po kawałku. Pizza z kamienia to sposób na zaskoczenie znajomych i bliskich, kiedy tylko na to masz ochotę, spektakularnym, domowym wypiekiem.

Kamień pozostaje w piekarniku do momentu, gdy będzie zimny. Wkłada się go również do zimnego piekarnika i nagrzewa, zazwyczaj około 30-40 minut. Dla miłośników pizzy jest to na pewno przydatny gadżet w kuchni.

()
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
0%