Wielka Sobota to dzień, w którym tradycyjnie błogosławi się pokarmy na stół wielkanocny. Tego dnia kaplice wypełniają się tłumami wiernych, którzy chcąc podtrzymać tradycję przybywając do kościołów ze święconkami. I choć wiklinowe koszyczki wypełnione są po same brzegi, coraz więcej produktów, które możemy w nich znaleźć potrafi nas zaskoczyć.
By rozwiać wątpliwości podpowiadamy, które produkty spożywcze obowiązkowo powinny się tam znaleźć:
- Chleb – symbol Ciała Chrystusa, Eucharystii;
- Jaja (najczęściej przyozdobione, tzw. pisanki) – symbolizują nowe życie;
- Wędlina (najczęściej kiełbasa, czasami biała, szynka wędzona) – symbolizuje dobrobyt, zdrowie i płodność;
- Sól – symbolizuje czystość, prawdę, dawniej wiązała się z utrzymywaniem świeżości pokarmów;
- Inne przyprawy: pieprz, chrzan (czasem ćwikła i miód) – każda z nich ma znaczenie duchowe, ale także kulinarne – są to przyprawy powszechnie używane w potrawach wielkanocnych;
- Ciasto – kawałek babki lub mazurka, nieobowiązkowy, ale często wkładany jako element własnoręcznie przygotowanych na świąteczny stół dań;
- Woda - symbolizuje odpowiednie przygotowanie się do nowego życia, oczyszczenie.
- Masło nie zawsze było obecne w wielkanocnych koszyczkach, ale dziś podobnie jak wędlin symbolizuje dostatek. Ser symbolizuje powiązania człowieka ze światem zwierząt. W rolniczych rodzinach ser w święconce to ukłon w stronę zwierząt gospodarskich. Jego poświęcenie ma zapewnić pomyślność i rozwój całego stada.
W święconce musi się znaleźć też miejsce dla tradycyjnego baranka, który oznacza zwycięstwo życia nad śmiercią. W zdecydowanej większości, te w polskich koszyczkach wykonane są z cukru lub są pieczone. W koszyczku wielkanocnym powinien znaleźć się także bukszpan. Choć jest tylko ozdobą, nawet on ma swoją symbolikę - oznacza radość i nadzieję na zmartwychwstanie.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz