W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu miał miejsce Konkurs Kulinarny im. Wiktora Kulerskiego „Kuchnia czasów Ludwika Rydygiera”. W Konkursie wzięły udział zespoły uczniów szkół gastronomicznych, szkół podstawowych, szkół ponadpodstawowych oraz kół gospodyń wiejskich z województw pomorskiego i kujawsko-pomorskiego.
Uczestnicy prezentowali swoje umiejętności w zakresie przygotowywania dania, które w kuchni polskiej nie od dziś cieszy się opinią wiodącego. Zapewne niejeden z nas pomyślał właśnie o pierogach, i jeśli takie przyszło komuś do głowy skojarzenie, to jest ono jak najbardziej trafne. O tym jak stara to u nas tradycja i że lepieniem pierogów na ziemiach polskich zajmowano się już w czasach naszych babć, a nawet i dawniej, właśnie dziś można się było przekonać, bowiem uczestnicy Konkursu pracowali nad daniami przygotowywanymi wedle przepisów zaczerpniętych z dawnych grudziądzkich książek kucharskich, by wymienić choćby „Nauki gotowania do użytku ludu polskiego”. Gwoli wyjaśnienia dodajmy, że księga ta zawiera przepisy nadesłane przez gospodynie z ziemi chełmińskiej i Pomorza, w odpowiedzi na konkurs, który miał miejsce na początku XX wieku, a więc w czasach, których żaden z żyjących mieszkańców naszego miasta pamiętać nie może.
Tak prezentuje się lista zwycięzców Konkursu:
W kategorii szkół podstawowych:
W kategorii kół gospodyń wiejskich:
W kategorii szkół ponadpodstawowych:
Konkurs odbywał się pod patronatem prezydenta Grudziądza Macieja Glamowskiego.
Gdzie reszta07:50, 22.03.2024
Lewandowska na posterunku, gdzie Glam, Gurbin i Herek? Dlaczego nie mają apetytu? 07:50, 22.03.2024
😋08:49, 22.03.2024
To bimber też pędzicie, że pierwsza szklana was odwiedziła? 08:49, 22.03.2024
Grudziadzanka20:42, 22.03.2024
2 0
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣...w samo sedno 20:42, 22.03.2024