Zamknij

Czy koronawirus może przenosić się na ludzi przez jedzenie?

08:51, 14.03.2020 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 08:57, 14.03.2020
Skomentuj

Codziennie dowiadujemy się o kolejnych przypadkach zarażenia koronawirusem i na chwilę obecną mamy już 68 osób potwierdzonych takich przypadków. W szpitalu jest już ponad 500 osób i zapewne liczba ta wkrótce będzie znacznie większa. Wszyscy zadajemy sobie pytanie co zrobić aby uniknąć zakażenia wirusem. Pojawia się sporo pytań na ten temat.  

Czy  koronawirus przenosi się w żywności?

Naukowcy i eksperci z całego świata wciąż „uczą się” wirusa SARS-CoV-2 i wywoływanej przez niego choroby COVID-19 (corona-virus-disease-2019). I choć wszyscy zgodnie twierdzą, że wciąż wielu rzeczy nie wiemy, to jednak dobrą wiadomością jest to, że nie ma na świecie ani jednego przypadku, który mógłby sugerować, że doszło do zakażenia poprzez jedzenie. To co wiemy na pewno, to fakt, że SARS-CoV-2 przenosi się drogą kropelkową przez nos lub usta gdy osoba zarażona kaszle, kicha lub po prostu wydycha powietrze. Wirus do rozprzestrzeniania potrzebuje żywego nosiciela, a żywność poprzez swój profil mikrobiologiczny nie zapewnia do tego korzystnych warunków. Szanse na to, aby wirus mógł transmitować się przez żywność są w „najlepszym” wypadku nikłe – po prostu wirus by nie przetrwał w swojej aktywnej formie w takich warunkach. Profesor Benjamin Chapman, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności z uniwersytetu North Carolina w Stanach Zjednoczonych nazywa prawdopodobieństwo przenoszenia wirusa poprzez jedzenie „ekstremalnie niskim”. 

Wydaje się zatem, że największym ryzykiem kiedy możemy się zarazić koronawirusem „przez żywność” jest sytuacja, w której osoba zarażona COVID-19 będzie stała koło Ciebie w samoobsługowym sklepie spożywczym, a kropelki z wirusem trafią na Twoją dłoń, którą Ty następnie podrapiesz się po nosie. Rodzi się zatem pytanie co jeść i gdzie robić zakupy w trakcie epidemii koronawirusa jeśli sklepowe półki w supermarketach zaczynają świecić pustkami?

Czy zamawianie jedzenia online jest rozwiązaniem?

Ludzie, którzy ze względów bezpieczeństwa zdecydują się na izolację i na odseparowanie od reszty społeczeństwa dalej będą potrzebowali jeść. Zdrowe jedzenie i zbilansowana dieta to podstawa naszej egzystencji niezależnie od tego czy stoi przed nami widmo jakiejkolwiek epidemii czy też nie. Jednak czy w tym konkretnym przypadku usługa jedzenia z dowozem do domu oferowana przez serwisy typu Pyszne.pl, Koku Sushi ma sens?

Wydaje się, że ma to swoje racjonalne uzasadnienie. Zamawiając jedzenie do domu nie musimy wybierać się do supermarketów, gdzie w skrajnych przypadkach, możemy być otoczeni przez zarażonych ludzi. Zamawiając jedzenie do domu, to jedyną osobą z jaką się spotykamy jest nasz dostawca, a i tutaj możecie tego uniknąć płacąc przez internet.

Na chwilę obecną nie ma powodów do paniki, a sam koronawirus nie wyrządził w Polsce większych szkód niż chociażby coroczna sezonowa grypa. Podkreślamy, że należy skupić się przede wszystkim na odpowiedniej higienie i prowadzić tryb życia zgodny z zaleceniami Ministerstwa Zdrowia. Jednak gdyby ktoś chciał pójść o krok dalej i poczuć się jeszcze bezpiecznie, wskazujemy na możliwe alternatywne środki, w tym na zamawianie gotowego jedzenia online lub robienie zakupów w internetowych sklepach spożywczych, zamiast stacjonarnych. W sklepach internetowych towarów jeszcze nie zabrakło.

Co musisz wiedzieć o koronawirusie

 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%