Zamknij
REKLAMA

ORŁY Piekarnictwa: Co zamiast chleba?

08:45, 22.05.2020 | materiały partnera

Chleb i bułki to bazowe elementy diety Polaków, statycznie – każdy z nas zjada przeszło 40 kg pieczywa rocznie. Używamy go do kanapek, jako dodatek do zup i drugiego dania, a w sezonie chętnie zjadamy pieczone kromki, opalane nad ogniskiem. Jakie mamy alternatywy, gdy z jakichś względów chcemy lub musimy ograniczyć pieczywo?

Zrzucamy zbędne kilogramy

Stajesz na wadze i cyfry, które widzisz napawają przerażeniem. Zdecydowanie trzeba zmniejszyć ich wartość w najbliższym czasie. Czytasz o dietach, które zalecają eliminację pieczywa i ziemniaków z diety. Czasem lepiej nie reagować na to spontanicznie i przyjrzeć się swojemu sposobowi żywienia. Może za często chadzasz do ulubionej restauracji w Szczecinie lub potrzebujesz więcej ruchu? Zastanów się też gdzie najczęściej kupujesz bułki. Supermarketowe wypieki zawierają wiele konserwantów, które mogą wywoływać reakcje alergiczne (np. opuchliznę czy zatrzymywanie wody w organizmie), wpływające na wygląd twojego ciała. Głęboko mrożone produkty przeznaczone do samodzielnego wypieku również rzadko miewają skład oparty o naturalne składniki.

Zdrowie przede wszystkim

Zmianę swojego nawyku kupowania pieczywa w supermarkecie przy chęci uzyskania szczuplejszej sylwetki lub znalezienia bezglutenowego pieczywa (np. przy stwierdzonej alergii) można zacząć od znalezienia np. piekarni w Poznaniu, która cieszy się dobrymi opiniami klientów. Najlepsze z nich znajdziesz na stronie plebiscytu ORŁY Piekarnictwa, w którym skomplikowany program komputerowy wyszukuje ocen piekarni w internetowej sieci. Ze znalezionych liczb wylicza średnią, a te firmy, które uzyskały minimum osiem na dziesięć punktów trafiają na strony zestawienia. W ten sposób znajdziesz przedsiębiorcę, dla którego klienci są najważniejsi.

Nie ma rady

Może zdarzyć się tak, że pieczywo koniecznie musi zostać wyeliminowane z Twojej diety. Produktem, który może je zastąpić są wszelkie pieczywa chrupkie oraz mace. Powszechnie dostępne, długo mogą poleżeć w szafce, gdyby nie było na nie ochoty. Przy uczuleniu na zboża i chęci na coś, co będzie imitować kanapkę wybierz wafle ryżowe lub kukurydziane. Z łatwością znajdziesz też ich mieszanki o różnych smakach, które nadadzą im charakteru. Potrzebne pieczywo, które przetrwa na biwaku - zdatne do spożycia przez wiele dni? Wybieraj pumpernikle, mają w sobie o wiele więcej całych ziaren niż właściwej mąki, przez co utrzymują dłużej wilgoć a nie pleśnieją. Pieczywo bezglutenowe zaś dostaniesz teraz praktycznie wszędzie, nawet w małych marketach. Trudno tam jednak o takie bez konserwantów czy sztucznych wypełniaczy. Postaraj się wybierać lokalne piekarnie w Częstochowie, Zabrzu, Gliwicach itd., których jakość sprawdziło wiele osób przed Tobą.

(materiały partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA