Truskawki to cudowne owoce, które wspaniale smakują pod każdą postacią. Chociaż w sprzedaży dostępne są praktycznie przez cały rok, najlepiej smakują te rosnące w Polsce, zbierane bezpośrednio z gruntu. Są słodkie, pachnące, intensywnie czerwona, ale także bardzo delikatne. Co zrobić, że truskawki zachowały dłużej swój obłędny smak, zapach i wygląd? Poradzimy, jak przechowywać truskawki!
Jeśli chcemy zachować smak i zapach nie można podawać truskawek mocno schłodzonych. Z lodówki muszą być wyjęte co najmniej 30 min. przed podaniem.
Trzeba uważać z myciem, chociaż czasem jest to konieczne. Woda powoduje, że truskawki tracą aromat i jędrność. Dlatego truskawki myjemy tuż przed wykorzystaniem i nie moczymy ich długo w wodzie. Najlepiej ułożyć je na sicie i zanurzyć w misce z wodą. Koniecznie zachować szypułki. Wypłukane owoce osączyć na ręczniku papierowym. Umyte tryskawki trzeba od razu wykorzystać.
Jeśli truskawki mają poleżeć dłużej w lodówce, trzeba je ułożyć w możliwie płaskim pojemniku wyścielonym ręcznikami kuchennymi. Nie można przechowywać owoców uszkodzonych lub podpsutych. Tak wyselekcjonowane truskawki przykrywamy papierowym ręcznikiem i wstawiamy do lodówki, w miejsce o najwyższej temperaturze, czyli na górną półkę.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz