Zamknij

Jak wybrać wino, jeśli nie wiesz o nim zbyt wiele?

. + 07:20, 04.10.2024 Aktualizacja: 07:20, 04.10.2024
Skomentuj

Wybrałeś się do supermarketu, aby kupić butelkę wina do obiadu? Uwierz nam, nie będzie to łatwe zadanie! Obecnie wino jest jednym z najpopularniejszych napojów alkoholowych zarówno wśród kobiet, jak i mężczyzn. Istnieje ogromny wybór win na każdy gust i budżet. A jeśli nie wiesz zbyt wiele o tym, jak wybrać dobre wino, trudno będzie podjąć decyzję. Eksperci internetowego sklepu z winami BottleBox udzielili nam wskazówek, jak wybrać wino wysokiej jakości. Zebraliśmy je w przydatny wybór, który możesz wykorzystać jako ściągawkę, gdy idziesz do sklepu.

Wskazówka №1: kolor wina

Wina tradycyjnie dzieli się na czerwone, różowe i białe. Każda kategoria jest produkowana odpowiednio z białych, różowych lub czerwonych winogron, a czasami odmiany mogą być mieszane. Wina czerwone są bogatsze, bardziej cierpkie, o wyraźnym smaku i aromacie. Wina białe są lżejsze w smaku i zawierają mniej alkoholu. Dobre czerwone wino powinno leżakować co najmniej rok, a najlepiej 3-5 lat, a białe wino może być młode - od roku.

Nadal nie wiesz, które wino lubisz najbardziej? Spróbuj różnych! Możesz również oprzeć swój wybór na daniach, które zamierzasz podać. W tym przypadku jest to korzystne dla obu stron: wybierz czerwone wino do dań mięsnych i białe wino do dań rybnych. Wybierając wino dla gości lub dużej firmy, wybierz różne wina lub preferuj wina uniwersalne: wytrawne i półwytrawne, lekkie półsłodkie, najlepiej musujące, ale nie klasyczny szampan.

Wskazówka №2: zawartość cukru

Wina wytrawne są uważane za najbardziej powszechne. Mają one najniższą zawartość cukru. Podczas procesu produkcji moszcz winogronowy jest całkowicie fermentowany, dzięki czemu zawarty w nim cukier zamienia się w alkohol i pozbawia napój słodyczy. Wina wytrawne są spożywane w całej Europie, ale w naszych szerokościach geograficznych popularne są wina półsłodkie i słodkie, podczas gdy w krajach zachodnich rzadko można znaleźć taki napój na półkach sklepowych.

W procesie produkcji win półwytrawnych i półsłodkich moszcz winogronowy nie jest całkowicie fermentowany, ale pozostaje w nim pewna ilość cukru - mniej w winach półwytrawnych i więcej w winach półsłodkich. W ten sposób napój zachowuje swoją słodycz i przyjemny owocowy smak. Z reguły im słodsze wino, tym wyższy procent alkoholu. Wina słodkie nazywane są winami porto i mogą być wzmacniane.

Wskazówka №3: Odmiana winogron

Odmiana winogron, z których wytwarzany jest napój, będzie bezpośrednio odpowiedzialna za to, czy wino jest białe czy czerwone, wytrawne czy słodkie, cierpkie czy łagodne, z kwaskowatością czy bez. Najpopularniejsze odmiany to cabernet, chardonnay, sauvignon, merlot, pinot grigio i riesling. Są one częściej używane do produkcji win wytrawnych, ponieważ winogrona tych odmian nie są słodkie. Wino jest bardziej neutralne, lekkie, uniwersalne w smaku i nie cierpkie.

Lepiej zacząć „poznawanie” win od tych odmian winogron. Wino zrobione z nich będzie inne i dość przystępne cenowo, ponieważ odmiany te są powszechne i uprawiane w prawie każdej dużej winnicy. Jeśli chcesz czegoś bardziej ekskluzywnego, spróbuj Malbec, Grenache, Carmenere, Chenin Blanc i innych odmian. Oczywiście te wina będą droższe, ale będą smakować bardziej interesująco, z różnymi odcieniami.

Wskazówka №4: kraj pochodzenia

Francja i Włochy są zasłużenie uważane za mistrzów uprawy winorośli. Hiszpania, Portugalia i Niemcy mają wiele winnic. Zdecydowana większość importowanych win pochodzi z tych krajów. Ale ponieważ zakłady produkcyjne znajdują się w Europie, a siła robocza jest tutaj najdroższa, należy być przygotowanym na to, że nawet najprostsze francuskie lub włoskie wino nie będzie tanie.

Eksperci z serwisu winiarskiego BottleBox radzą również zwrócić uwagę na wina z Argentyny, Brazylii, Chile, RPA, a nawet Stanów Zjednoczonych. W tych krajach nauczono się, jak ustawić produkcję w taki sposób, aby obniżyć koszty procesu produkcyjnego. Jednak w ciepłych krajach winogrona rosną tak dobrze, jak na francuskich i włoskich plantacjach, a zatem produkowane są naprawdę smaczne napoje o pachnącym bukiecie i przyzwoitym wyrafinowanym smaku.

Wskazówka №5: opakowanie

Kupuj wino wyłącznie w szklanych butelkach. Nigdy nie kupuj wina w opakowaniach typu pet lub kartonach po sokach. Chociaż jest to dobra opcja dla soków owocowych, wino w plastikowym opakowaniu nie będzie w stanie „oddychać”. Nawiasem mówiąc, oddycha ono nie przez samo szkło, ale przez korek. Jednak plastikowe opakowania mogą zepsuć smak wina, jeśli są niewłaściwie przechowywane lub podgrzewane. W ten sposób pakowane są najtańsze napoje i nienaturalne (sproszkowane) wina.

Obecność korka w butelce wina ma również swoje własne niuanse. Wino dojrzewające przez 1-2 lata nie potrzebuje korka. Jeśli takie wina są zbyt dojrzałe, korek może nadać napojowi stęchły, spleśniały smak. Dlatego lepiej jest wybierać butelki z odkręcanym korkiem. Jest to również bardzo wygodne. W przypadku „poważnych” win o długim okresie leżakowania potrzebny jest naturalny korek, który pozwoli im oddychać. Takie butelki muszą być jednak przechowywane w odpowiednich warunkach.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%