Wybrałeś się do supermarketu, aby kupić butelkę wina do obiadu? Uwierz nam, nie będzie to łatwe zadanie! Obecnie wino jest jednym z najpopularniejszych napojów alkoholowych zarówno wśród kobiet, jak i mężczyzn. Istnieje ogromny wybór win na każdy gust i budżet. A jeśli nie wiesz zbyt wiele o tym, jak wybrać dobre wino, trudno będzie podjąć decyzję. Eksperci internetowego sklepu z winami BottleBox udzielili nam wskazówek, jak wybrać wino wysokiej jakości. Zebraliśmy je w przydatny wybór, który możesz wykorzystać jako ściągawkę, gdy idziesz do sklepu.
Wina tradycyjnie dzieli się na czerwone, różowe i białe. Każda kategoria jest produkowana odpowiednio z białych, różowych lub czerwonych winogron, a czasami odmiany mogą być mieszane. Wina czerwone są bogatsze, bardziej cierpkie, o wyraźnym smaku i aromacie. Wina białe są lżejsze w smaku i zawierają mniej alkoholu. Dobre czerwone wino powinno leżakować co najmniej rok, a najlepiej 3-5 lat, a białe wino może być młode - od roku.
Nadal nie wiesz, które wino lubisz najbardziej? Spróbuj różnych! Możesz również oprzeć swój wybór na daniach, które zamierzasz podać. W tym przypadku jest to korzystne dla obu stron: wybierz czerwone wino do dań mięsnych i białe wino do dań rybnych. Wybierając wino dla gości lub dużej firmy, wybierz różne wina lub preferuj wina uniwersalne: wytrawne i półwytrawne, lekkie półsłodkie, najlepiej musujące, ale nie klasyczny szampan.
Wina wytrawne są uważane za najbardziej powszechne. Mają one najniższą zawartość cukru. Podczas procesu produkcji moszcz winogronowy jest całkowicie fermentowany, dzięki czemu zawarty w nim cukier zamienia się w alkohol i pozbawia napój słodyczy. Wina wytrawne są spożywane w całej Europie, ale w naszych szerokościach geograficznych popularne są wina półsłodkie i słodkie, podczas gdy w krajach zachodnich rzadko można znaleźć taki napój na półkach sklepowych.
W procesie produkcji win półwytrawnych i półsłodkich moszcz winogronowy nie jest całkowicie fermentowany, ale pozostaje w nim pewna ilość cukru - mniej w winach półwytrawnych i więcej w winach półsłodkich. W ten sposób napój zachowuje swoją słodycz i przyjemny owocowy smak. Z reguły im słodsze wino, tym wyższy procent alkoholu. Wina słodkie nazywane są winami porto i mogą być wzmacniane.
Odmiana winogron, z których wytwarzany jest napój, będzie bezpośrednio odpowiedzialna za to, czy wino jest białe czy czerwone, wytrawne czy słodkie, cierpkie czy łagodne, z kwaskowatością czy bez. Najpopularniejsze odmiany to cabernet, chardonnay, sauvignon, merlot, pinot grigio i riesling. Są one częściej używane do produkcji win wytrawnych, ponieważ winogrona tych odmian nie są słodkie. Wino jest bardziej neutralne, lekkie, uniwersalne w smaku i nie cierpkie.
Lepiej zacząć „poznawanie” win od tych odmian winogron. Wino zrobione z nich będzie inne i dość przystępne cenowo, ponieważ odmiany te są powszechne i uprawiane w prawie każdej dużej winnicy. Jeśli chcesz czegoś bardziej ekskluzywnego, spróbuj Malbec, Grenache, Carmenere, Chenin Blanc i innych odmian. Oczywiście te wina będą droższe, ale będą smakować bardziej interesująco, z różnymi odcieniami.
Francja i Włochy są zasłużenie uważane za mistrzów uprawy winorośli. Hiszpania, Portugalia i Niemcy mają wiele winnic. Zdecydowana większość importowanych win pochodzi z tych krajów. Ale ponieważ zakłady produkcyjne znajdują się w Europie, a siła robocza jest tutaj najdroższa, należy być przygotowanym na to, że nawet najprostsze francuskie lub włoskie wino nie będzie tanie.
Eksperci z serwisu winiarskiego BottleBox radzą również zwrócić uwagę na wina z Argentyny, Brazylii, Chile, RPA, a nawet Stanów Zjednoczonych. W tych krajach nauczono się, jak ustawić produkcję w taki sposób, aby obniżyć koszty procesu produkcyjnego. Jednak w ciepłych krajach winogrona rosną tak dobrze, jak na francuskich i włoskich plantacjach, a zatem produkowane są naprawdę smaczne napoje o pachnącym bukiecie i przyzwoitym wyrafinowanym smaku.
Kupuj wino wyłącznie w szklanych butelkach. Nigdy nie kupuj wina w opakowaniach typu pet lub kartonach po sokach. Chociaż jest to dobra opcja dla soków owocowych, wino w plastikowym opakowaniu nie będzie w stanie „oddychać”. Nawiasem mówiąc, oddycha ono nie przez samo szkło, ale przez korek. Jednak plastikowe opakowania mogą zepsuć smak wina, jeśli są niewłaściwie przechowywane lub podgrzewane. W ten sposób pakowane są najtańsze napoje i nienaturalne (sproszkowane) wina.
Obecność korka w butelce wina ma również swoje własne niuanse. Wino dojrzewające przez 1-2 lata nie potrzebuje korka. Jeśli takie wina są zbyt dojrzałe, korek może nadać napojowi stęchły, spleśniały smak. Dlatego lepiej jest wybierać butelki z odkręcanym korkiem. Jest to również bardzo wygodne. W przypadku „poważnych” win o długim okresie leżakowania potrzebny jest naturalny korek, który pozwoli im oddychać. Takie butelki muszą być jednak przechowywane w odpowiednich warunkach.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz