Zamknij
REKLAMA

Czy dyrekcja szpitala w Grudziądzu próbowała wpłynąć na opinię biegłego?

10.43, 27.09.2022 . Aktualizacja: 09.17, 03.10.2022
Skomentuj
REKLAMA

22 czerwca 2022r. podczas sesji Rady Miejskiej Grudziądza radni przegłosowali uchwałę z zatwierdzeniem sprawozdania Regionalnego Szpitala Specjalistycznego w Grudziądzu. Do sprawozdania dołączona była pozytywna opinia biegłego rewidenta, ale z poważnymi zastrzeżeniami naruszającymi prawo. 

Jakie były zastrzeżenia biegłego rewidenta do sprawozdania finansowego szpitala w Grudziądzu?

  1. Biegły zwraca uwagę, że prezes GIM – Joanna Elszkowska oraz dyrektor Szpitala – Maciej Hoppe, podpierając się aktami notarialnymi, wbrew prawu próbowali doprowadzić do objęcia udziałów w GIM, czyli spółce prawa handlowego przez Szpital, w zamian za odstąpienie od spłaty zobowiązań. Szpital nie może objąć takich udziałów z mocy ustawy i transakcja ta od samego początku była sprzeczna z prawem. Po jakimś czasie wycofano się z tej operacji, wydłużając jednak okres spłaty zobowiązania.
  2. Wydłużając okres rozliczenia długu między Szpitalem, a GIM dyrektor szpitala zrezygnował z należnych Szpitalowi pieniędzy, tym sam wyrządzając stratę Szpitalowi o wartości  8,4 mln zł. Biegły w swojej opinii jednoznacznie wskazuje, że można to rozpatrywać jako naruszenie dyscypliny finansów publicznych przez dyrektora szpitala Macieja Hoppe, a pozostało to bez reakcji Prezydenta Grudziądza Macieja Glamowskiego i Skarbnika Miasta Tomasza Szczechowskiego.
  3. Sprawozdanie finansowe za badany rok obrotowy zostało podpisane przez osobę nie posiadającą kwalifikacji wymaganych w zakresie wykształcenia przez art. 54 ust. 2 pkt 5 lit a) ustawy o finansach publicznych dla stanowiska Głównego Księgowego. Od lat Prezydent Grudziądza Maciej Glamowski i Skarbnik Miasta Tomasz Szczechowski, pełniący bezpośredni nadzór nad Szpitalem, ignorują tę nieprawidłowość, którą biegły wyraźnie wskazał w opinii. Brak uprawnień Krzysztofa Bułkowskiego zarzuciła już wcześniej Regionalna Izba Obrachunkowa z Bydgoszczy, w wystąpieniu pokontrolnym z dnia  30.04.2019 r. w następstwie czego Prokuratura wniosła akt oskarżenia przeciwko Panu Krzysztofowi Bułkowskiemu. Tak o zarzutach dla Krzysztofa Bułkowskiego pisała dla portalu Grudziadz365.pl prokuratura Rejonowa w Rypinie - pismo. Proces karny trwa, a kolejne posiedzenie Sądu Okręgowego we Włocławku odbędzie się pod koniec czerwca 2022r. 
  4. Dyrektor Szpitala Maciej Hoppe oświadczył, że osoba zatrudniona na stanowisku głównego księgowego posiada odpowiednie kwalifikacje, co nie zostało potwierdzone przez Biegłego, w konsekwencji jest to poświadczanie nieprawdy przez dyrektora Szpitala – Macieja Hoppe.
  5. Sprawozdanie finansowe za badany rok obrotowy nie zostało sporządzone w ustawowym terminie do dnia 30.04.2022 roku. Pierwszym, kompletnym w rozumieniu ustawy o rachunkowości, sprawozdaniem finansowym przedstawionym do badania było sprawozdanie sporządzone w dniu 11.05.2022 (data poprawnie złożonego podpisu kwalifikowanego przez osobę odpowiedzialną za jego sporządzenie) i podpisane przez kierownika jednostki w dniu 27.05.2022 roku. We wprowadzeniu do tego sprawozdania nieprawidłowo podano datę jego sporządzenia jako 24.03.2022 r. Warto dodać, że dyrektor Maciej Hoppe na wczorajszym posiedzeniu rady społecznej szpitala okłamał członków rady, informując ich, ze sprawozdanie zostało złożone w terminie.

Przed głosowaniem  wywiązała się burzliwa dyskusja, podczas której dyrektor szpitala Maciej Hoppe odniósł się do tych zastrzeżeń zarzucając biegłemu nierzetelność oraz nienależyte zaangażowanie podczas badania sprawozdania. Maciej Hoppe posunął się nawet do propozycji wypowiedzenia umowy z firmą, która badała sprawozdanie. Prezydent Grudziądza oczywiście bronił dyrektora i przyznał mu rację, że biegłego trzeba zwolnić.

[ZT]74787[/ZT]

Dlaczego Prezydent Grudziądza nie dostrzegł nieprawidłowości w szpitalu i broni dyrektora?

Na sesję Rady Miejskiej Grudziądza nie został zaproszony biegły, więc nie mógł się odnieść do zarzutów dyrektora. Zrobił to dopiero kilka dni później w piśmie do prezydenta i przewodniczącego Rady Miejskiej Łukasza Kowarowskiego. Pismo jest dosyć obszerne (zawiera 74 strony) i zawiera precyzyjną relację z przebiegu badania bilansu szpitala w Grudziądzu. Pismo pokazuje chaos i bałagan jaki towarzyszył przekazywaniu dokumentów do badania.

Biegły rewident w piśmie zwraca uwagę na nieprawdziwe i nieudokumentowane zarzuty przedstawione przez dyrektora szpitala oraz oczekuje:

  • zweryfikowania ich na podstawie dowodów przedstawionych przez kierownictwo szpitala i przedstawienia ewentualnych dowodów sprzecznych z zaprezentowanymi w piśmie
  • zapoznania z treścią pisma wszystkich Radnych wchodzących w skład obecnej Rady Miejskiej Grudziądza
  • publiczne przedstawienie wyników przeprowadzonego ewentualnego postępowania w trakcie najbliższej sesji Rady Miejskiej Grudziądza.

Z załączonej do pisma korespondencji ze szpitalem pojawia się również próba wpłynięcia przez dyrekcję szpitala na wydanie opinii z badania sprawozdania finansowego szpitala w Grudziądzu. 

Z naszych informacji wynika, że dwuletnia umowa z biegłym została wypowiedziana przed terminem. Biegły nie zastosował się do nacisków ze szpitala i "zamknął za sobą drzwi".

Dlaczego umowę wypowiedziano bez zgody radnych? To Rada Miejska podejmując stosowną uchwałę wybrała firmę do przeprowadzenia badania sprawozdania finansowego szpitala w Grudziądzu.

Zapytaliśmy Prezydenta Grudziądza o pismo biegłego rewidenta:

Dostaliśmy kopię pisma biegłego ze szpitala do prezydenta Grudziądza. Są w nim poważne zarzuty w stosunku do dyrekcji szpitala. Jest nawet bezpośredni dowód na próbę wpływu na opinię biegłego.

Z naszych informacji wynika, że sprawą zajmuje się już prokuratura.

Co Prezydent Grudziądza zrobił w sprawie tych zarzutów? Czy rozważa odwołanie dyrektora szpitala?

Dlaczego szpital rozwiązał umowę z biegłym bez akceptacji radnych? ( RM dokonała wyboru firmy do badania bilansu szpitala)

Czekamy na odpowiedź. 

Zadziwiająca jest również bierność radnych. Z informacji uzyskanych od przewodniczącego Łukasza Kowarowskiego okazuje się, że radni otrzymali pismo biegłego. Pytaliśmy radnych o opinie na temat tego pisma, ale okazuje się, że wielu z nich go nawet nie przeczytała.

 

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

komentarz (13)

ZbyszekZbyszek

18 7

I to jest ...urwa skandal! Biorą przykład z góry i jak Obajtki, Sasiny i Pinokio śmieją nam się w twarz łamiąc przy tym prawo! Całe zarządzanie w Polsce leży od naczelnego notariusza po Panią Jadzie w sekretariacie w Wypizdowie Górnym. 11:49, 27.09.2022

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

OlasOlas

6 10

Nie ten adres POmyleńcu. 16:33, 27.09.2022


GlamGlam

17 1

To jest kpina z Radnych! 74 strony!?
Przecież oni w całej swojej karierze tylu stron łącznie nie przeczytali...
A poza tym są zajęci ważniejszymi sprawami... slip, toalety, balony, festiwal rockowy, Olimpia, GKM... dajcie im żyć!
Ale możecie być spokojni, jak zawsze wyłożę im to skrótowo i będą wiedzieli "co i jak (głosować)". 🤠 12:41, 27.09.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Gość Gość

14 1

Najgorszy rezydent i radni w historii Grudziądza, byle mieszkańcy pamiętali o tym przy urnach wyborczych. Nie ma zarządzania, nie ma polityki dla dobra miasta, są tylko kpiny i błazenada, szkoda Grudziądza 😥 15:17, 27.09.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

KoraKora

14 0

I pytam, czemu całą sprawa nie jest w prokuraturze , czas rozliczyć prezydenta grudziadza Glamowskiego i radnych za popieranie działań,od lat , przez Pana Hoppe , panią Kufel i resztę ... okradli i doprowadzili do ruiny nasz Grudziadzki szpital , kolesiostwo i prywatnie kupowane za bezcen budynki szpitala ,fortuny których się dorobili , korubcja na taką skalę i nic nikt z tym faktem nie robi ??? Wspomnę o czasie Covida jakich pieniędzy się dorobili ,a dary kartonami przerzucane były do prywatnych bagażników. Wstyd za takich włodarzy i miasta i szpitala , kto trzyma ich jeszcze na posadach ??? Rączka rączkę myje . Zwykły Kowalski by z kryminału nie wyszedl . To są rządy PO w naszym mieście, i klika która tylko kieszenie napelnia i kłamią w żywe oczy . 16:22, 27.09.2022

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

ZygaZyga

5 0

Doktryna Neumanna w pełnej krasie. 16:32, 27.09.2022


SpokoSpoko

17 0

Spoko Napolski ze Smolarkiem to wszystko skomentują w tv osiedlowej. Najpierw się obrażą potem im przejdzie. Poseł Szymański wyśle petycję do ministra czemu nic nie robią w tym temacie. Prezydent będzie czerwony jak burak. I wszystko rozejdzie się po kościach. E tam afera.🤣. Ścieżka na moście to jest problem. 16:30, 27.09.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

LeszekLeszek

4 0

Tak dalej Iwonka 20:47, 27.09.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

KomKom

11 0

Dla tych ludzi pozostały tylko dwa adresy w tym mieście ul.Sikorskiego i Wybickiego gdzie powinno ich państwo prawa przenieść za długie przemyślenia.Podejmują tylko lekkie i ciekawe dla nich rzeczy toalety,kuchnie,murale, ścieżki rowerowe,balony ,koncerty,muzea,plaże ale do poważnych rzeczy to ta ekipa wraz z tą zgrają bezradnych radnych i jedynym strusiem posłem się nie nadaje.Glam to już dawno powinien zakończyć karierę w tym mieście a wraz z nim jego beznadziejne służby ,wybrańcy na stanowiskach i cała ta rada miejska.I jeszcze uwaga do uwagi warte w tvkablowej której poziom powoli zaczyna się zbliżać do TVP bo Polsat już wyprzedzili.Dlaczego ten temat który nie jest znany od dzisiaj nie buł tematem głównym tego programu a w dzisiejszym wogóle prowadząca go pominęła.Wstyd i totalny brak szacunku dla mieszkańców którym przecież szpital szczególnie leży na sercu.Oczywiście mieliła który to już raz plan naprawczy szpitala nawet chyba była usatysfakcjonowana bzdurnymi odpowiedziami glama nie wnoszącymi nic do sprawy . 20:48, 27.09.2022

Odpowiedzi:2
Odpowiedz

Grudziądzanin Grudziądzanin

8 0

Pasą się przy korycie, dopóki mogą... 22:23, 27.09.2022


Gość Gość

7 0

Kablówka grudziądzka to żenada, jest to co chce łysy, ponoć recenzentem jest garbaty cherek, tak mówią w ratuszu, gorzej niż na Białorusi, glam zacznie grać w hokeja 🤣🤣🤣 22:26, 27.09.2022


DamianDamian

1 3

A za zabicie kota ile mi dadzą 20:53, 27.09.2022

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

PolPol

5 0

Czapę. 22:57, 27.09.2022


REKLAMA
REKLAMA
0%