Zamknij

Jak przechowywać polskie truskawki?

20:16, 06.06.2018 S.K Aktualizacja: 20:24, 06.06.2018
Skomentuj

Truskawki to cudowne owoce, które wspaniale smakują pod każdą postacią. Chociaż w sprzedaży dostępne są praktycznie przez cały rok, najlepiej smakują te rosnące w Polsce, zbierane bezpośrednio z gruntu. Są słodkie, pachnące, intensywnie czerwona, ale także bardzo delikatne. Co zrobić, że truskawki zachowały dłużej swój obłędny smak, zapach i wygląd? Poradzimy, jak przechowywać truskawki!

Jeśli chcemy zachować smak i zapach nie można podawać truskawek mocno schłodzonych. Z lodówki muszą być wyjęte co najmniej 30 min. przed podaniem.

Trzeba uważać z myciem, chociaż czasem jest to konieczne. Woda powoduje, że truskawki tracą aromat i jędrność. Dlatego truskawki  myjemy tuż przed wykorzystaniem i  nie moczymy ich długo w wodzie. Najlepiej ułożyć je na sicie i zanurzyć w misce z wodą. Koniecznie zachować szypułki. Wypłukane owoce osączyć na ręczniku papierowym. Umyte tryskawki trzeba od razu wykorzystać.

Jeśli truskawki mają poleżeć dłużej w lodówce, trzeba je ułożyć w możliwie płaskim pojemniku wyścielonym ręcznikami kuchennymi. Nie można przechowywać owoców uszkodzonych lub podpsutych. Tak wyselekcjonowane truskawki przykrywamy papierowym ręcznikiem i wstawiamy do lodówki, w miejsce o najwyższej temperaturze, czyli na górną półkę.

 

(S.K)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%