Zamknij

Zdrowe gotowanie – jakie garnki i patelnie wybrać?

. + 17:50, 15.12.2023 Aktualizacja: 17:53, 15.12.2023
Skomentuj

Gotowanie to nie tylko proces przygotowywania posiłków, ale coraz częściej także sposób życia i wyraz miłości do najbliższych (i do siebie samych). Wybór odpowiednich garnków i patelni ma ogromne znaczenie dla jakości gotowania, a nawet wpływa na finalną wartość przyrządzanych potraw. Dlatego też warto zastanowić się, jakie garnki i patelnie zastosować, aby cieszyć się zdrowiem przy kuchennym stole.

Materiał wykonania

Ważnym czynnikiem wpływającym na zdrowie i jakość gotowanych potraw jest materiał, z którego wykonane są garnki i patelnie. Ważne, aby pod wpływem wysokich temperatur i nagrzewania się nie wydzielał toksycznych substancji, nie zmieniał smaku ani zapachu potraw.

Oto kilka popularnych materiałów, którym możesz zaufać w kuchni, tak pod względem bezpieczeństwa, jak i wytrzymałości:

  • stal nierdzewna – garnki i patelnie wykonane z nierdzewnej stali są trwałe, odporne na korozję i nie reagują chemicznie z żywnością. Wybieraj te z oznaczeniem 18/10 – sugeruje ono obecność w składzie 18% chromu i 10% niklu,

  • aluminium – patelnie z aluminium są lekkie i szybko, równomiernie przewodzą ciepło. Jednak warto pamiętać, że surowe aluminium może reagować z niektórymi składnikami żywności, co finalnie może być szkodliwe dla zdrowia. Dlatego lepiej wybierać garnki i patelnie z powłoką teflonową lub ceramiczną, które chronią żywność przed bezpośrednim kontaktem z aluminium,

  • żeliwo – garnki i patelnie żeliwne są doskonałe do gotowania potraw na wolnym ogniu. Wchłaniają one małe ilości żelaza, co może być korzystne dla zdrowia. Jednak wymagają one specjalnej pielęgnacji, i początkowo nie nadają się do przygotowywania składników zawierających kwasy,

  • ceramika – garnki i patelnie ceramiczne są pozbawione toksyn i nie reagują z żywnością. Są doskonałym wyborem dla osób, które cenią naturalność i zdrowe odżywanie,

  • miedź – garnki miedziane mają doskonałe właściwości przewodzenia ciepła, ale mogą reagować z kwasami z żywności. Warto wybierać miedź z warstwą ochronną, jak stal nierdzewna.

Powłoka antyadhezyjna

Powłoka antyadhezyjna, znana także jako teflonowa, jest popularna ze względu na łatwe czyszczenie i minimalne użycie tłuszczu podczas gotowania. Jednak należy używać jej ostrożnie, ponieważ przy przegrzewaniu może uwalniać szkodliwe opary. Wybierając garnki i patelnie z powłoką teflonową, trzeba unikać przegrzewania ich i korzystania z metalowych narzędzi, które mogą ją uszkodzić. Obecnie na popularności zyskują bardziej odporne, a równie dobre powłoki fluoro-polimerowe.

Certyfikat jakości

Kupuj wyłącznie oryginalne garnki, które mają atest PZH, czyli Państwowego Zakładu Higieny. To znak, że są wolne od toksycznych substancji, jak BPA czy ołów. Nie reagują z żywnością, nie ulegają uszkodzeniom pod wpływem temperatur, częstego mycia czy nawet uderzeń.

Czy to oznacza, że tanie garnki i patelnie są złe? Nie zawsze musisz przepłacać – czasem zakupy w sklepie online czy na promocji pozwolą Ci zaoszczędzić pieniądze, bez oszczędzania na jakości.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%