Gotowanie to nie tylko proces przygotowywania posiłków, ale coraz częściej także sposób życia i wyraz miłości do najbliższych (i do siebie samych). Wybór odpowiednich garnków i patelni ma ogromne znaczenie dla jakości gotowania, a nawet wpływa na finalną wartość przyrządzanych potraw. Dlatego też warto zastanowić się, jakie garnki i patelnie zastosować, aby cieszyć się zdrowiem przy kuchennym stole.
Materiał wykonania
Ważnym czynnikiem wpływającym na zdrowie i jakość gotowanych potraw jest materiał, z którego wykonane są garnki i patelnie. Ważne, aby pod wpływem wysokich temperatur i nagrzewania się nie wydzielał toksycznych substancji, nie zmieniał smaku ani zapachu potraw.
Oto kilka popularnych materiałów, którym możesz zaufać w kuchni, tak pod względem bezpieczeństwa, jak i wytrzymałości:
stal nierdzewna – garnki i patelnie wykonane z nierdzewnej stali są trwałe, odporne na korozję i nie reagują chemicznie z żywnością. Wybieraj te z oznaczeniem 18/10 – sugeruje ono obecność w składzie 18% chromu i 10% niklu,
aluminium – patelnie z aluminium są lekkie i szybko, równomiernie przewodzą ciepło. Jednak warto pamiętać, że surowe aluminium może reagować z niektórymi składnikami żywności, co finalnie może być szkodliwe dla zdrowia. Dlatego lepiej wybierać garnki i patelnie z powłoką teflonową lub ceramiczną, które chronią żywność przed bezpośrednim kontaktem z aluminium,
żeliwo – garnki i patelnie żeliwne są doskonałe do gotowania potraw na wolnym ogniu. Wchłaniają one małe ilości żelaza, co może być korzystne dla zdrowia. Jednak wymagają one specjalnej pielęgnacji, i początkowo nie nadają się do przygotowywania składników zawierających kwasy,
ceramika – garnki i patelnie ceramiczne są pozbawione toksyn i nie reagują z żywnością. Są doskonałym wyborem dla osób, które cenią naturalność i zdrowe odżywanie,
miedź – garnki miedziane mają doskonałe właściwości przewodzenia ciepła, ale mogą reagować z kwasami z żywności. Warto wybierać miedź z warstwą ochronną, jak stal nierdzewna.
Powłoka antyadhezyjna
Powłoka antyadhezyjna, znana także jako teflonowa, jest popularna ze względu na łatwe czyszczenie i minimalne użycie tłuszczu podczas gotowania. Jednak należy używać jej ostrożnie, ponieważ przy przegrzewaniu może uwalniać szkodliwe opary. Wybierając garnki i patelnie z powłoką teflonową, trzeba unikać przegrzewania ich i korzystania z metalowych narzędzi, które mogą ją uszkodzić. Obecnie na popularności zyskują bardziej odporne, a równie dobre powłoki fluoro-polimerowe.
Certyfikat jakości
Kupuj wyłącznie oryginalne garnki, które mają atest PZH, czyli Państwowego Zakładu Higieny. To znak, że są wolne od toksycznych substancji, jak BPA czy ołów. Nie reagują z żywnością, nie ulegają uszkodzeniom pod wpływem temperatur, częstego mycia czy nawet uderzeń.
Czy to oznacza, że tanie garnki i patelnie są złe? Nie zawsze musisz przepłacać – czasem zakupy w sklepie online czy na promocji pozwolą Ci zaoszczędzić pieniądze, bez oszczędzania na jakości.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz