Zamknij

Dokładniejsze etykiety i mniej cukru - jest porozumienie w sprawie dyrektyw śniadaniowych

07:21, 05.02.2024 PAP Aktualizacja: 08:29, 05.02.2024
Skomentuj PAP PAP

Wstępne porozumienie Rady UE i Parlamentu Europejskiego dotyczy zaktualizowania przepisów dotyczących etykietowania i nazewnictwa niektórych środków spożywczych: miodu, dżemów owocowych, soków owocowych i mleka w proszku. Dzięki nowym przepisom konsumenci mają uzyskać przejrzyste informacje w zakresie składu i pochodzenia produktów.

„Normy handlowe zapewniają, że spożywana przez nas żywność jest wysokiej jakości. Porozumienie, które dziś osiągnęliśmy w sprawie tych zmienionych norm, umożliwi konsumentom dokonywanie świadomych wyborów dotyczących spożywanej żywności i pomoże w zwalczaniu oszustw związanych z żywnością” – powiedział belgijski wicepremier i minister ds. osób samozatrudnionych, MŚP i rolnictwa, reform instytucjonalnych i odnowy demokratycznej David Clarinval.

Główne elementy wstępnego porozumienia

Miód
• Kraje pochodzenia będą wskazane na etykiecie w porządku malejącym, w oparciu o wagę; etykieta będzie również zawierać informacje o procentach, jakie każdy kraj reprezentuje w mieszance, zwiększając w ten sposób przejrzystość dla konsumentów.
• Państwa członkowskie mogą zdecydować, że obowiązek podawania zawartości procentowej na etykiecie ma zastosowanie wyłącznie do czterech największych części, pod warunkiem że stanowią one ponad 50 proc. masy mieszanki.
• W celu zapewnienia elastyczności, w przypadku opakowań o wadze mniejszej niż 30 gramów, nazwy krajów pochodzenia mogą być zastąpione dwuliterowym kodem ISO.

Soki owocowe
• Dodanie trzech nowych kategorii: „sok owocowy o obniżonej zawartości cukru”, „sok owocowy o obniżonej zawartości cukru z koncentratu” i „zagęszczony sok owocowy o obniżonej zawartości cukru”.
• Podmioty gospodarcze będą mogły posługiwać się etykietą „soki owocowe zawierają wyłącznie cukry występujące naturalnie”. Dzięki temu konsumenci będą lepiej poinformowani o produktach, które spożywają.

Dżemy owocowe
• Minimalna zawartość owoców w dżemach i dżemach ekstra (o 100 g więcej na kg w przypadku dżemów i o 50 g więcej na kg w przypadku dżemów ekstra), która pomoże zmniejszyć ilość cukru umożliwiając konsumentom dokonywanie zdrowszych wyborów.
• Znaczne rozróżnienie między dwiema kategoriami dżemów: 450 g/kg jako ogólna zasada, 500 g/kg z reguły dla dżemu ekstra.

Mleko w proszku
• Zezwolenie na stosowanie metod przetwarzania, w wyniku których powstają odwodnione przetwory mleczne bez laktozy. 

W najbliższych tygodniach kontynuowane będą prace na szczeblu technicznym, które mają doprecyzować szczegóły zmienionych dyrektyw. Wstępne porozumienie zostanie następnie przedłożone do zatwierdzenia przedstawicielom państw członkowskich w specjalnym komitecie ds. rolnictwa.

mr/

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%