Nalewki i likiery należą do grona kulinarnego dziedzictwa Grudziądza. W naszym mieście do wybuchu II wojny światowej działało kilka konkurencyjnych fabryk alkoholi, z których najsłynniejszą była Fabryka Wódek i Likierów Alojzego Ruchniewicza. Produkty z tej fabryki były nagradzane złotymi medalami na wielu wystawach przemysłowych, a napis Grudziądz na etykietach wykonanych po polsku rozsławiał nasze miasto jeszcze w czasach zaborów.
Tradycja wyrobu nalewek w Dolinie Dolnej Wisły jest bardzo długa i wciąż żywa. Wielu amatorów produkuje specjały oparte na ziołach, owocach i miodzie, korzystając z dawnych przepisów i strzeżonych rodzinnych receptur. Aby zachować te receptury od zapomnienia, zapraszamy wszystkich producentów do udziału w konkursie na najlepszą nalewkę Festiwalu.
Regulamin oraz karta zgłoszeniowa dostępne są na stronie Festiwalu Przypalanka, tj.: www.przypalanka.grudziadz.pl
Szczegółowych informacji na temat konkursu udziela Pani Adrianna Klimkiewicz, Wydział Promocji i Wizerunku Miasta, tel. 56 45 10 457, e-mail: [email protected]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz